Prati nas
Slušaj na
Traži

3 načina kako slušati podcast

Podcast je kao radio-emisija na Internetu koju možete slušati kad god imate vremena.

Naši najčešći podcasti su intervjui s ljudima koji su strastveni u nečemu, koji se ujutro bude s osjećajem svrhe i idu spavati s osjećajem postignuća. Sportaši, biznismeni, glazbenici, putnici, stručnjaci u onom čime se bave bez obzira da li se time bavili poslom ili hobijem, svima je zajedničko da ih vodi strast, da su uspješni u tome što rade i da nas mogu naučiti koje su dobre i manje dobre stvari u tome. Želimo saznati njihov mindset, kako razmišljaju, i njhove strategije, kako svakodnevno ostvaruju to što žele.

Da čujete o čemu se radi, poslušajte neke od naših najpopularnijih epizoda:

Zanimljivo, nije li? A od puno načina na koje možete slušati ovaj i druge podcaste, izdvojili bi ova tri:

#1: Na webu

Za ovaj način vam je dovoljan preglednik weba kojim već gledate ovu stranicu i nije potrebno instalirati nikakve dodatne aplikacije ili podršku. Svaka epizoda, uvod ili teaser našeg podcasta ima svoju web stranicu na kojoj je ugrađen player koji izgleda ovako:

Klikom na zaokruženu tipku play, zvučni zapis će biti automatski pušten na vaše zvučnike ili slušalice:

Možete ostaviti prozor web-preglednika (browsera) s epizodom podcasta u pozadini dok radite druge stvari,

#2: Kao običan MP3

Epizode podcasta su obični audio-zapisi kao što je i glazba. Ako slušate glazbu na mobitelu, tabletu, pametnom televizoru, pametnom autu, laptopu, računalu ili bilo gdje drugdje, možda dok se vozite na posao, u autobusu ili vlaku, ili dok vježbate u teretani, trčite, peglate ili odmarate u krevetu, već imate sve što je potrebno da bi slušali podcast.

Za svaku epizodu, uvod ili teaser je prisutan i link Download:

Klikom na ovaj link ćete dobiti MP3 datoteku koju možete staviti gdje god. Čak i ako download napravite na mobitelu, dobiti ćete istu MP3 datoteku koju možete automatski spremiti za kasnije slušanje – možda kad budete imali slabiju vezu na Internet.

Ova MP3 datoteka je spremna za slušanje u bilo kojem uređaju i aplikaciji za puštanje glazbe.

#3: Sa specijaliziranom aplikacijom za slušanje podcastova

Zbog popularnosti podcasta su razvijene aplikacije koje omogućuju dodatne opcije iznad onih koje nude obične aplikacije za slušanje glazbe: katalogiziranje, pretraživanje i, možda najvažnije, mogućnost da za svaku epizodu podcasta aplikacija pamti gdje ste stali i nastavlja od tog vremena dalje, te da primite obavijest kad izađe nova epizoda.

Ovakve aplikacije su najpopularnije na mobilnim uređajima. Možda čak imate takvu aplikaciju instaliranu a da ju ne znate. Kliknite na ovaj link i ako vam se otvori aplikacija za upravljanje podcastima, čestitamo, već imate sve spremno! U takvoj aplikaciji možete pregledavati epizode više podcasta i pretraživati nove.

Apple-ovi uređaji kao iPhone i iPad imaju ugrađenu aplikaciju iTunes i klikom na gornji link bi se trebao automatski pokrenuti izbor epizoda kao na ovoj slici:

Na Android uređajima, ako vam se otvori web stranica, možete na mobilni uređaj instalirati neku od aplikacija za podcaste. Dvije najpopularnije su Podcast Addict (klikom na ovaj link na mobitelu ćete ju moći instalirati):

… i Pocket Casts (također, klikom na ovaj link na mobitelu ćete ju moći instalirati):

U svakom slučaju, unutar takve aplikacije možete odmah ili kasnije koristiti opciju “Subscribe” (odn. “pretplata”) da bi automatski dobili obavijest o dostupnosti nove epizode podcasta. U ovom slučaju riječ “pretplata” ne uključuje novac, jer podcast možete slušati slobodno.

Druge opcije

Osim opisanih, postoji još nekoliko popularnih opcija za slušanje podcasta:

A ako vas zanima kako slušati podcast u automobilu koji nema MP3 player, i za to postoji rješenje!

Želimo vam ugodnu zabavu, a ako nas želite pohvaliti ili kontaktirati, možete to napraviti na Facebook stranici podcasta.

Hvala, Saša i Ivan.

Further reading

Večernjakova Digitalna Ruža

Zahvaljujući vama – našim slušateljima i gostima, nominirani smo za Večernjakovu digitalnu ružu! Vaša podrška nam puno znači, jer 2022. godine...