Prati nas
Slušaj na
Traži

E152 – Ivan Brezak Brkan – Kako je to bilo započeti novu medijsku kuću // Netokracija

Play

Ivan Brezak Brkan je osnivač i glavni za sve u poznatoj Netokraciji, on-line magazinu posvećenom digitalnom poslovanju, marketingu i kulturi. Malo manje je poznato da se Netokracija proširila i na Sloveniju i Srbiju, te ide prema tome da bude “regionalni TechCrunch.” S Ivanom smo pričali o njegovim počecima, što je sve radio prije Netokracije, kako je počela Netokracija, te kako funkcionira danas.

Ivan Brezak Brkan

U zajednici ga znaju kao lovca na ekskluzive. Najpoznatiji predstavnik startup kulture u digitalnim medijima. Prvi Netokrata u Hrvata. Danas se može pohvaliti uredom u Zagrebu i Osijeku, a svoje djelovanje proširio je na Srbiju i Sloveniju. Ivan Brezak Brkan za Surove strasti priča o svojim počecima i nastanku Netokracije, o tome koliko je važna reputacija u poslu, o konferencijama i sadržaju te ljudima sa kojima radi i kakvi su mu planovi za budućnost.

Možda je kriv Johnny Bravo ili kako je sve krenulo od crtića

Kao veliki obožavatelj animacije, Ivan se rado prisjeća trenutaka kada se na TV-u u dječjoj sobi, izmjenjivao popularni Cartoon Network, CNN i Kanal A. Obzirom da izbor nije bio velik, kao i kod većine vršnjaka, svu pažnju odnosili su crtići. Tada najpopularniji Johnny Bravo i Scooby Doo. 

No interes prema crtićima ubrzo je zamijenio interes prema igricama. U njegovom slučaju igrama u kojima se razvija strategija, poput Start Craft, Age Of Empires i Wordcraft III. To je pratila i aktivnost na raznim gaming, a kasnije i dizajnerskim forumima. Negdje po putu je shvatio kako malo manje voli igrati, a malo više voli web stranice. One thing led to another, i ubrzo se našao da radi ono što radi i danas – piše o tehnologiji.

Od blogera do bloga – kako je nastala Netokracija

Ivan je prve tekstove radio za Bug i Mrežu. Povremeno se našao i kao gost bloger na blogovima svojih poznanika i kolega, ali svoj blog zapravo nikada nije ni imao. Sve do ljeta 2009. Urednici Bug-a i Mreža-e bili su više zainteresirani za tech sadržaj, a Ivana je srce vuklo prema web sadržaju. I tada je odlučio pokrenuti svoj blog, odnosno današnju Netokraciju.

Obzirom da je iza sebe već okupio community, odluka o pokretanju digitalnog mjesta za geekovsku aristokraciju i tehnološku elitu, zapravo je bila jednostavna. Pisanje mu je i tako oduvijek išlo brzo i lagano. A po uzoru na mamu Božicu koja je pisala za Večernji i uvijek imala stručne goste, plan je bio i da Netokracija ima više autora (ne samo njega), koji su specijalisti za određeno područje i koji će pisati kvalitetne članke.

Kako izgraditi on-line poštovanje vs. kako ga izgubiti?

Obzirom da se Netokracija istaknula kao relevantan i kvalitetan medij u zajednici, Ivan otvoreno govori o izgradnji povjerenja kod čitatelja nekog medija.

On-line reputaciju najlakše je uništiti tako da se medij proda nekoj mainstream medijskoj kući koja ne poštuje ni sadržaj ni autore. Sve to lijepo začiniti oglašavanjem svega mogućeg i nemogućeg uz, što više pop-upa i bannera. Autorski sadržaj neka zamjeni copy-paste svake PR objave ikad pristigle. A nije na odmet pokupiti vijesti, svakako neprovjerene, sa drugih hrvatskih medija i ne objaviti demant kada se pogriješi. Uz ovaj recept, u roku godine dana, osigurana je propast medija. 

Poštovanje je ipak malo teže izgraditi. Pomaže networking i reputacija. Dobar način je i edukacija, a ne nužno i ne jedino prodaja. Dobar primjer je Ivan Minić iz Srbije koji radi dobar sadržaj, ima reputaciju iza sebe i educira ljude zbog čega oni postaju lojalni mediju koji im daje kvalitetan sadržaj. Jedna od najvažnijih stvari svakako je komunikacija i konzistencija. Biti proaktivan, održavati odnose, povezivati – ključne su karakteristike dobrih agencija.

Što se najbolje može desiti Netokraciji?

Ivan ne skriva svoje želje i planove da Netokraciju odvede preko Balkana, možda Amerika. Najbolje što se može desiti jest da zajednica još više procvjeta i da Netokracija u tome pomogne kroz razne evente i konferencije koje organizira. 

A kako izgleda proces stvaranja sadržaja, koja je razlika između PR članka odnsno objave i native članka, što misli o remote work-u te kako je isti zaživio u Netokraciji i koju strast Ivan nosi u sebi kada priča o tome što i kako voli raditi – poslušaj u podcastu.

Tekst napisala: Jelena Kišiček

Teme razgovora su:

 • 1:08 – Ivan Brezan Brkan – Bloger bez bloga
 • 7:35 – Utjecaj ili word of mouth
 • 9:35 – Trust mark
 • 13:43 – Kako si došao do toga gdje si danas?
 • 24:15 – Odakle ime Netokracija?
 • 29:20 – Kako bi netko bez reputacije uspio na novim medijima ?
 • 39:37 – Važnost upornosti
 • 43:26 – Poštovanje online
 • 49:00 – Važno je pomaganje zajednici
 • 57:14 – Budite konzistentni i publika će vas naći
 • 1:10:05 – PR članci i Native sadržaji
 • 1:21:05 – Komunikacija je najvažnija oko nje se treba najviše truditi
 • 1:27:41 – Da imaš milijun eura, šta bi napravio?
 • 1:32:00 – želja mi je uspjet na stranom tržištu.

PREPORUKE ZA LAKŠE I UGODNIJE SLUŠANJE PODCASTA

Suradnice na blogu: Ana Molvarec i Jelena Kišiček

More from this show

Epizoda 152