Prati nas
Slušaj na
Traži

E159 – Davor Runje – Kako ostati svjež, i što treba naučiti u Americi // AIRT

Play

Davor Runje je poznati IT-evac, stručnjak u mnogim područjima od sigurnosti do društvenih mreža i umjetne inteligencije. Radio je na FER-u, otišao u Silicijsku dolinu raditi za Napster i PlayMedia Systems koji su radili rane sustave distribucije digitalne glazbe, bio je u Microsoft Reasearchu i Bellabeatu, razvio prvu veliku aplikaciju za društvene platforme na ovim prostorima “Životinjsko carstvo” sa firmom DRAP, te danas predaje na Algebri i radi u novoj firmi koju je osnovao, “airt” koja se bavi primjenama umjetne intelligencije. Nedavno je održao izvrsno primljeno predavanja u sklopu TEDx-a.

S Davorom smo pričali o tome kako je to često iznova započinjati nove stvari, što je naučio u tim raznolikim iskustvima, te što preporuča novim generacijama koje imaju prilike ići sličnim putem.

MIOC, FER i par sitnica s početka

U svom profesionalnom djelovanju promijenio je brojna zanimanja. Njegove aktivnosti jako podsjećaju na one, kvalitetnog serijskog poduzetnika. Istaknuo se brojnim poslovnim uspjesima, a počeo je na zagrebačkom FERu. 

Davor kaže kako je odmah po diplomiranju znao da neće raditi, kao i većina njegovih kolega, u Siemensu. Nemirni poduzetnički duh, odlučio je već tada, pokrenuti ga u smjeru osnivanja vlastite firme. No, Davor kaže da puno toga ne bi bilo isto, da nije imao starce koji su ga podržavali. Kad netko čuva leda, puno je lakše biti slobodan.

Kao najveću vrijednost MIOCa i FERa ističe to što je bio okružen pametnim ljudima. Pa čak i danas, kada se okupe na raznim godišnjicama, ne zna se tko je uspješniji od koga. Iako svi rade drugačije stvari. Takva koncentracija talenata, prije ili kasnije morala je doći do izražaja – ističe Davor.

Proces koji pomlađuje

Svaki projekt, firma ili posao ima svoj vijek trajanja. To je njegovo uvjerenje. A on voli počinjati stvari ispočetka i to vidi kao proces koji ga pomlađuje. Ne nužno onaj koji briše bore, već onaj koji ga drži ukorak sa vremenom u kojem živimo, sa učenjem i stvaranjem.

“Vrhunac svega što radim, želim da mi bude 4-5 godina.” – kaže Davor. Nakon toga traži novo područje interesa. Njegovu pažnju trenutno zaokupirali su Machine Learning i Artificial Intelligence.

Iako, kada je riječ o tome da zaigra na trendove, ili da slijedi osjećaj za feeling, Davor ipak odabire ovo drugo. Pa čak i dodaje “mislim da ne treba trčati za novcem u smislu da tražiš što se najviše plaća pa sebe oblikovat po tome, već treba tražiti ono po čemu si ti najbolji i prilagoditi sve ostalo tome”.

Zanimljiva vremena su pred nama

“Talent je taj koji ti olakšava život ali imaš odgovornost i dužan si ga razviti. Prvo da ljudima oko tebe bude bolje, a onda i šire. Ja bih mladim ljudima preporučio da probaju razne stvari.” – kaže Davor i nastavlja – Tko god se bavi svojim poslom, mora biti spreman na to da na svaki uspjeh ide barem 5 neuspjeha. Ide 1 uspjeh koji ti svi priznaju, 2 koja ne vidi nitko, i 5 neuspjeha. Negativna iskustva postoje i moraš ih prijeći kao stepenicu koja vodi do uspjeha.
Kada je u pitanju fax, Davor kaže – upišite što želite. Mala je vjerojatnost da ćeš raditi ono za što si se školovao, pa onda bolje idi za tim što te veseli.

Davorova iskustva bilježe da su oni najsposobniji koje poznaje, završili filozofiju. 
Preporuke

Što Davor kaže o sve popularnijem remote poslu, kako izgleda leadership iz njegove perspektive, koje lekcije je naučio iz surfinga te koje je drvo najljepše a koji je trik trajne vrijednosti – poslušaj u najsurovijem podcastu sa ovih prostora.

Stiže popis tema:

 • 00:04:30 – O počecima samo najbolje
 • 00:08:00 – Najveća prednost MIOCa i FERa
 • 00:10:00 – Uspjeh i surfing
 • 00:15:20 – Kako znaš kada stati i Napster
 • 00:23:50 – Životinjsko carstvo
 • 00:34:25 – Život u Americi
 • 00:43:00 – Kad si zaštićen i koje drvo ti je najljepše?
 • 00:49:00 – Trik trajne vrijednosti i proces koji pomlađuje
 • 01:00:00 – Tko je najbolji lider?
 • 01:04:00 – Moraš proći negativna iskustva
 • 01:10:00 – Igrice su prikriveni dating!?
 • 01:16:00 – Pristup učenju
 • 01:24:00 – Remote work i problemi juniora
 • 01:30:00 – Zanimljiva vremena su pred nama
 • 01:36:00 – AI i filozofija znanosti
 • 01:51:00 – Preporuke

Ispričavamo se zbog loše kvalitete zvuka u epizodi, snimali smo s novom opremom u novom prostoru i nije prošlo dobro.

Tekst napisala: Jelena Kišiček

PREPORUKE ZA LAKŠE I UGODNIJE SLUŠANJE PODCASTA

More from this show

Epizoda 159