Prati nas
Slušaj na
Traži

Andrija Čolak: Od čega (i kako) zarađuje davatelj franšize

Za Surove Strasti piše: Andrija Čolak, osnivač franšize Surf’n’Fries koja posluje u gotovo 20 zemalja. Andrija je osnovao grupaciju CFCG, kojom želi pomoći brendovima u franšiznom poslovanju i širenju na međunarodna tržišta. S Andrijom smo razgovarali u podcast epizodi 34.

Kako mali koncept može prihoditi preko milijun Eura u 10 godina kroz franšiziranje?

S velikim zadovoljstvom mogu reći kako se jako puno tvrtki javlja s upitima oko franšiziranja njihovih brandova ili koncepata. Hrvatsko tržište domaćih franšiza počinje bilježiti konkretan rast i to brandova koji su profesionalno projektirali franšizu, što je izvrsna vijest za ovaj dio svijeta.

Često pitanje i vrlo veliko neznanje vezano je uz zaradu davatelja franšize – od čega i kako su strukturirani prihodi. Zbog toga, odlučio sam ovaj puta obraditi upravo tu temu kako bi svima bilo lakše shvatiti potencijal koji mogu ostvariti kroz franšiziranje vlastitog koncepta. Krenimo redom, postoje dva osnovna tantijema koja naplaćuje davatelj franšize: Entry fee i Royalty fee, odnosno Ulazni tantijem te Servisni tantijem. 

Entry Fee/Ulazni tantijem

Entry fee se naplaćuje jednokratno za vrijeme trajanja ugovora. Za primjer ovog teksta uzeti ćemo da Entry fee iznosi 10,000 eura po jednoj franšizi odnosno single unit-u. Dakle, kada prodajete prava franšizeru za jedan objekt, prava na taj objekt koštaju 10,000 eura za vrijeme trajanja ugovora koji najčešće traje 10 godina. Entry fee je vrlo bitan te toplo preporučujem da se koristi, odnosno naplaćuje. Razlog tomu je što Entry fee pokazuje ozbiljnost od strane primatelja franšize i vrlo često kada primatelj franšize ne želi platiti Entry fee nije dobar kandidat za Vašeg franšizera.

Royalty Fee / Servisni tantijem

Royalty fee se naplaćuje kao postotak od prometa. Prosječno Royalty fee u franšiznoj industriji iznosi između 4% i 7% od prihoda (bez PDV-a) franšizera. Vrlo bitno i to uvijek moram naglasti od prihoda, ne od dobiti. Dakle, ako uzmemo naš primjer gdje bi franšizer imao 100,000 Eura prihoda godišnje, davatelj franšize bi u tom slučaju za tu godinu fakturirao između 4,000 i 7,000 Eura, ovisno o visini Royalty fee-a, i tako sve dok traje franšizni ugovor. 

Marketing Fee

Marketing fee u nekim slučajevima davatelji franšiza naplaćuju kako bi se stvorio zajednički fond za oglašavanje branda. Marketing fee najčešće iznosi između 1% i 3%. Vrlo bitno za znati je kako bi po pravilima struke davatelj franšize trebao biti transparentan prema primateljima franšize od kojih naplaćuje Marketing fee gdje se i na što točno potrošio taj budget. 

MarkUp ili Kick Back systems

Davatelj franšize također može imati dogovorene provizije sa dobavljačima koji snadbjevaju njegove franšize te tu dodatno ostvariti prihode. Npr. Ukoliko primatelj franšize ima 100,000 Eura prihoda te radi sa direktnim troškom (COGS) od 35%, a davatelj franšize ima dogovoreni Kick Back sa dobavljacem od 7%, davatelj franšize će tu prihoditi dodatnih 2,450 Eura (100,000*35%=35,000; 35,000*7%=2,450). 

Obzirom da volim biti konkretan ovdje možete vidjeti kako bi struktura prihoda točno izgledala pod sljedećim predpostavkama:

-da franšizni objekti prihoduju 100,000 eura godišnje, 

-da se svake godine otvore dva nova objekta

-Entry fee: 10,000 Eura

-Royalty fee: 6%

-Marketing fee: 1%

-Kick Back: 7%

Ovaj navedeni primjer je vrlo blag ili konzervativan jer se radi o konceptu koji prihodi samo 100,000 Eura godišnje, mnogi koncepti u F&B i Retail industriji će prihoditi višestruko više što će bitno utjecati na prihode principala. Također, ovaj primjer ima samo dva novootvorena objekta godišnje te ne prihodi kroz prodaju teritorija. Naime, neki franšizni brandovi znaju otvarati po nekoliko stotina franšiznih objekata godišnje te često rastu kroz prodaju Area Development ugovora ili Master Franchise ugovora što je dodatni prihod. Međutim, o ovim mogućnostima kao i temama strukture troškova davatelja franšize ćemo u nekom od sljedećih tekstova.

Za sva Vaša pitanja oko franšiziranja stojimo na raspolaganju i biti će nam drago ukoliko možemo pomoći. Slobodno nam se javite putem maila: info@cfcg.eu

Povezani sadržaj:

Podcast intervju s Andrijom možete poslušati  u epizodi #34 Surovih Strasti

Kako kroz franšizu pretvoriti jednu od najvećih glavobolja u jednu od najvećih prilika

Franšize i recesija // Koji koncepti bi trebali razmišljati o franšiziranju u recesiji te izaći kao pobjednici

Domino’s // dostava unutar 30 minuta ili besplatna pizza

Što će uništiti Vašu franšizu odmah u startu?

Franšizni Case Study // Subway

Tko kupuje franšizu i još bitnije zašto netko kupuje franšizu?

3 konkretna razloga zašto morate razmisliti o franšiziranju svog poslovnog koncepta

Želite li poslovati internacionalno ili možda globalno?

Četiri ključna koraka u uspjehu franšize

Further reading

Večernjakova Digitalna Ruža

Zahvaljujući vama – našim slušateljima i gostima, nominirani smo za Večernjakovu digitalnu ružu! Vaša podrška nam puno znači, jer 2022. godine...