Prati nas
Slušaj na
Traži

Andrija Čolak: Želite li poslovati internacionalno ili možda globalno?

Za Surove Strasti piše: Andrija Čolak, osnivač franšize Surf’n’Fries koja posluje u gotovo 20 zemalja. Andrija je osnovao grupaciju CFCG, kojom želi pomoći brendovima u franšiznom poslovanju i širenju na međunarodna tržišta. S Andrijom smo razgovarali u podcast epizodi 34.

Za početak moram reći kako postoje mentalne barijere kada uopće pomislimo da bi nas koncept mogao poslovati u zemljama diljem svijeta.

Kako je moguće da neki mali dučančić ili lokalni Hrvatski brand počne prodavati po Europi, Aziji, Africi, Južnoj Americi itd? Prvi uvjet je svakako srušiti sve mentalne barijere upravo to željeti i u to vjerovati. Sljedeći uvjet je tako što se postavi franšizni sustav koji omogućuje internacionalno širenje bez kapitalnih ulaganja. Iz vlastitog iskustva ću podijeliti nekoliko tipičnih scenarija koji omogućuju izlazak franšiznog branda na globalna tržišta.

ZA POČETAK, ISKORISTITE TURIZAM

Hrvatska ima turističku sezonu koju doslovno možete gledati kao veliki hub gdje se naiđu ljudi iz cijeloga svijeta, a vi im možete pokazati svoj koncept. Surf’n’Fries trenutno ima preko 20 franšizera u Hrvatskoj, doslovno svi su pozicionirani na obali i rade za vrijeme turističke sezone. Upravo zbog toga nam je pristiglo na stotine upita iz doslovno svih dijelova svijeta. Dakle, paradigma je jednostavna, otvorite svoj koncept na dobroj lokaciji na obali, potencijalni franšizer dođe kao turist te vidi vas koncept, proba ga, svidi mu se, dobije ideju da bi tako sto moglo dobro funkcionirati i u njegovoj zemlji, kontaktira vas i voila!  Potencijalno ste u internacionalnom poslu!

HRVATSKA DIJASPORA IMA OGROMAN POTENCIJAL

Iako se tijekom godina iz dijaspore ulilo nevjerojatno puno kapitala u rupu bez dna i mnogi su izgubili nevjerojatne količine novaca, dijaspora i dalje ima želje i volje investirati. Ogroman broj upita za Surf’n’Fries pristigao je upravo od hrvatskih iseljenika koji su željni napraviti posao sa Hrvatskoj, ali se vise ne žele opeći. Franšiza je savršen poslovni model za takvo partnerstvo. S jedne strane postoji koncept koji je iz Hrvatske, s druge strane je potencijalni franšizer koji poznaje hrvatsku kulturu, ali poznaje i lokalno tržište u kojem radi. Zbog samo tih karakteristika već su vrlo velike šanse za dobro franšizno partnerstvo.

FRANŠIZNI BROKERI/RECRUITERI

Školski pristup su franšizni brokeri koji konstantno traže nove i zanimljive koncepte za svoje klijente koji su voljni investirati u novi trendy brand. Prednost rada sa franšiznim brokerima je u tome što donose provjerene potencijalne franšizere, ne gubi se vrijeme na podkapitalizirane, neiskusne i slične koji najčešće unište posao. Za uzvrat je potrebno platiti success, naravno, koji može biti pozamašan, ali to je i dalje bolja opcija nego gubiti vrijeme sa krivim franšizerima. Također, vrlo bitno za znati je kako kvalitetni franšizni brokeri ne žele raditi sa loše posloženim franšiznim konceptima jer tako i oni gube na vlastitom kredibilitetu prema svojim klijentima-investitorima. Drugim riječima, budite sigurni kako je vas brand izvrsno posložen po pitanju poslovnog modela, franšizne dokumentacije, knjiga standarda i sl.

MOGUĆA ZAMKA

Postoji jedna mana, a to je da morate biti oprezni sa kime radite, naime u svijetu franšiznih brokera postoji jako puno “šljama” koji će vam samo htjeti uzeti retainer fee i nakon toga nikad ništa odraditi za vas.

FRANŠIZNI SAJMOVI

Naravno, postoje i franšizni sajmovi u gotovo svim razvijenim zemljama. Na sajmovima franšizni brandovi izlazu svoje koncepte i poslovne modele, dok su posjetitelji najčešće osobe zainteresirane za kupnju franšize.  U Europi jedan najkvalitetniji i najveći franšizni sajam odvija se u Parizu svake godine u 3. mjesecu, osobno bi preporučio da ga posjetite.

Osim navedenih, postoje još mnogi drugi scenariji gdje se dogodi da Vas franšizni brand dobije priliku postati internacionalan. Najbitnije je da ste spremni po pitanju poslovnog modela imati spreman odgovor kako koncipirati franšizu u stranoj zemlji (jednom kada vas netko pita), za sto vjerujem da mnogi od vas koji čitatelja ste već imali pokoji upit za otvoranje vašeg koncepta na nekom stranom tržištu. Odgovor je svakako kroz franšizu koja je postavljena kao win-win za jednu i drugu stranu.

Za kraj ću spomenuti samo jednu vrlo bitnu stvar, kada me pitanju kako ste uspjeli SnF prodati u toliko zemalja, moj odgovor je jednostavan, “Mi nismo prodali niti jednu franšizu, doslovno svi su je došli kupiti od nas.”

Povezani sadržaj:

Podcast intervju s Andrijom možete poslušati u epizodi #34 Surovih Strasti

Tko kupuje franšizu i još bitnije zašto netko kupuje franšizu?

3 konkretna razloga zašto morate razmisliti o franšiziranju svog poslovnog koncepta

Further reading