Prati nas
Slušaj na
Traži

Andrija Čolak: 3 konkretna razloga zašto morate razmisliti o franšiziranju svog poslovnog koncepta

Za Surove Strasti piše: Andrija Čolak, osnivač franšize Surf’n’Fries koja posluje u gotovo 20 zemalja. Andrija je osnovao grupaciju CFCG, kojom želi pomoći brendovima u franšiznom poslovanju i širenju na međunarodna tržišta. S Andrijom smo razgovarali u podcast epizodi 34.

Zašto ne otvarate vlastite dućane nego tamo neke franšize pa drugi zarađuju umjesto vas?

To sam pitanje nebrojeno puta čuo. Postavljaju ga najčešće oni koji imaju vrlo malo znanja te općenito vrlo uskogrudno gledaju na posao. Iako svi radimo prvenstveno za profit, poanta poslovanja je suradnja kako bismo svi zajedno napredovali te bili konstruktivni tijekom naših karijera.

Franšiza kao poslovni model je upravo esencija win-win odnosa između poslovnih suradnika. Nismo svi univerzalni, odnosno svatko od nas posjeduje određene prednosti kao i poneku manu, zar ne. Upravo zato postoje poduzetnici koji su poprilično dobri u postavljanju novih koncepata na tržište, dok neki drugi jako dobro znaju “musti kravu”. Slično je u franšizi, netko postavi te dokaže dobar koncept na tržištu, drugi ulažu kapital i rad kako bi profitirali te istovremeno pomažu brandu u širenju i rastu.

Vezani članak: Tko kupuje franšizu i još bitnije zašto netko kupuje franšizu?

Definirat ću tri konkretna razloga zašto franšizirati koncept ili brand:

1. Potrebno je puno manje kapitala za širenje

U franšiznim sustavima franšizoprimac je onaj koji ulaze kapital u postavljanje i otvaranje nove poslovnice (ne franšizodavac). Osim što ulaže u otvaranje objekta povrh toga plaća i ulazni tantijem. Da pojednostavnim, ukoliko imate franšizabilan koncept u mogućnosti ste otvoriti na stotine dućana diljem svijeta bez da uložite jednu lipu vlastitog novca u niti jedan od njih. To je neusporedivo u odnosu da sami financirate otvaranje svakog pojedinog objekta.

2. Menadžer vs. Franšizer

Što mislije, tko će bolje, požrtvovnije i uspješnije voditi posao, menadžer zaposlen u tvrtki ili franšizer koji je investirao vlastiti novac u posao? Naravno, odgovor je franšizer. Prema istraživanjima franšizer ima i do 30% bolji performans u odnosnu na menadžera sa identičnim konceptom. Ukoliko znate napraviti dobro profiliranje franšizera ubili ste dvije muhe jednim udarcem, pronašli ste ulagača u vaš brand (bez da ste se odrekli udjela u vašoj tvrtki) i vrhunskog partnera kojeg nećete morati motivirati, a isti će biti predan uspjehu koncepta neusporedivo više nego zaposlenik, bez obzira koliko tog zaposlenika platili.

3. Lokalni network i poznavanje lokalnog tržišta

Poprilično je teško proširiti svoj posao izvan vlastitog grada, da ne kažem države, kontinenta… Raditi u zemlji gdje nikoga ne poznajete, ne razumijete jezik, zakone gotovo je nemoguće. Međutim, sa franšiznim pristupom to je potpuno drugačije jer će vaš franšizer biti “lokalac” koji poznaje sve potrebno te zna kako doći do rješenja. Ovo je iznimno vrijedan “asset” do kojeg je vrlo teško doći ili je potrebno puno vremena. Sa franšizerom po ovom pitanju, to su ključne prednosti u stvaranju lokalne tvrtke, pronalaženju radnika, pronalasku prave lokacije za dućan i sve ostalo što će kasnije biti potrebno u operativnom poslovanju.

Osim ova tri razloga postoje još mnogi drugi poput stabilnih primanja kroz tantijeme, kolektivna inovacija koja nastaje inputima od franšizera itd. Lista prednosti je poduža, no samo ova tri nabrojana razloga su itekako dovoljna za razmisliti o franšiznom poslovanju, odnosno potencijalnom franšiziranju vašeg biznisa.

Veliko pitanje koje nam ostaje, zašto je Hrvatska zadnja u svijetu franšiziranja po pitanju domaćih franšiznih koncepata? Više o toj temi u jednom od sljedećih tekstova.

Podcast intervju s Andrijom možete poslušati u epizodi #34 Surovih Strasti

Further reading