Prati nas
Slušaj na
Traži

Andrija Čolak: Tko kupuje franšizu i još bitnije zašto netko kupuje franšizu?

Za Surove Strasti piše: Andrija Čolak, osnivač franšize Surf’n’Fries koja posluje u gotovo 20 zemalja. Andrija je osnovao grupaciju CFCG, kojom želi pomoći brendovima u franšiznom poslovanju i širenju na međunarodna tržišta. S Andrijom smo razgovarali u podcast epizodi 34.

U Hrvatskoj, pa mogu se usuditi reći i u ovom djelu Europe, vrlo je rijetko investiranje i rad sa franšizama. Češće se odlučuje na stvaranja blijedih kopija nekih uspješnih koncepata no što se ulaže u franšize.

Zašto kasnimo s franšiznim načinom poslovanja?

Prvenstveno jer smo još primitivno tržiste na ego tripu. Svatko misli da je pametniji od drugoga, ali nažalost na način da će gledati kako “cut the corners” gdje redovito stradava kvaliteta, a ne kako nešto napraviti bolje ili pak biti dio nečeg uspješnog.

Iako u Hrvatskoj trenutno djeluje oko 200 franšiznih sustava ta brojka je vrlo malena. Primjerice za usporedbu, u SAD-u je 1 od 12 tvrtki franšizna ili ako ćemo nešto sličnije Hrvatskoj po pitanju veličine, na Novom Zelandu gdje čak 37,000 operativnih franšiza zapošljavaju približno 130,000 ljudi.

Dobro, zašto onda oni kupuju/investiraju u franšize?

Krenimo od najosnovnije činjenice –  nakon prve godine poslovanja 97% franšizoprimaca opstaje na tržištu, a što se tiče poduzetnika koji su
sami slijedili svoju poslovnu ideju opstaje samo 62%.

Još je bolji pokazatelj da nakon 5 – te godine, 92% franšizoprimaca opstaje u odnosu na svega 23% samostalnih poduzetnika.

Eto, stavimo to u perspektivu: recimo da želite uložiti vlastitih 100,000 eura u neki posao. Ukoliko uložite u dobru franšizu šanse su vam preko 90% da ćete biti uspješni u sljedećih 5 godina, dok ukoliko sa istim kapitalom pokrećete vlastiti koncept od nule šanse su vam 23%. Pitanje je jednostavno:

 Gdje bi ste vi uložili Vaš novac?

Pogledajmo nekoliko ključnih faktora koji utječu na uspješnost prilikom kupnje franšize:

  1. Dokazani koncept na tržištu– kupovinom franšize kupujete nešto što je dokazano na tržištu. Dakle, kupujete koncept koji je “prebolio sve dječje bolesti”. To je vrlo bitna stavka u bilo kojem poslu. Franšiza prvenstveno prodaje “know-how” –  sve ono što je netko najčešće težim putem morao naučiti. Primjerice, koje lokacije funkcioniraju, koliko se treba platiti lokacija, koje cijene proizvoda treba imati, koga i kako zaposliti, kako promovirati, kako urediti lokal, kako nuditi uslugu i još mnogo drugih stvari.
  2. Snaga branda – Na današnjem tržištu brand je vrlo teško izgraditi iz mnogo razloga. Kupnjom franšize prvenstveno se dobivaju i prava na već etablirani brand što početno ima iznimno veliku vrijednost te uvelike skraćuje muke investitoru. Etablirani brand znači da ga kupci već prepoznaju te da ima vrlo jasno pozicioniranje na tržištu. Samim time se puno lakše postiže kredibilitet na tržištu i ono vlasniku franšize najvažnije – privuku kupci.
  3. Sve je standardizirano – Kvalitetne franšize imaju vrlo dobro razrađene knjige standard, takozvane “Operations Manuale”. Drugim riječima, na franšizoprimcu je da se fokusira na rad, a sve ostalo potrebno će mu omogućiti franšizodavac. Obzirom da je fokus u poslu vrlo bitan, odnosno ključan za uspjeh, dobro postavljeni standardi su nešto sto u početku poslovanja ima izrazito visoku vrijednost.
  4. Podrška – Kada u poslu nešto zapne ili se želi postići veći rast, velika je prednost imati podršku. U franšiznom svijetu to je uobičajeno te se takozvani “Royalty fee” odnosno tantijem naziva i service fee-em. Samim time franšizodavac je obvezan pružati podršku franšizeru.

Franšizodavcu je vrlo bitno da franšizoprimac radi uspješno i napreduje jer mu o tome ovise prihodi te će se potruditi pružiti najbolje moguće informacije kako bi franšizer bio čim bolji u poslu odnosno kako bi čim bezbolnije savladao određene poteškoće na koje će naići u poslovanju.

SLOBODA

Što će mi posao u kojem ja nemam nikakve slobode nego sve moram raditi kako mi netko drugi diktira?

Vrlo je često pitanje od strane neupućenih u franšiznu industriju. Iako na prvu djeluje kako u franšiznim sustavima nema slobode to je dosta daleko od istine. Franšizodavci rado dobivaju inpute od franšizoprimaca oko poslovanja. Isto tako, činjenica je kako u franšiznoj industriji većina inovacija u poslovanju dolazi upravo od strane franšizoprimaca što je dokaz kako se sloboda potiče u franšiziranju.

Za kraj treba vrlo jasno odvojiti raditi posao u sustavu sa dobro postavljenim standardima koji potice inovaciju i raditi u klasičnim  autokratskim vertikalnim organizacijama koje često manifestiraju sado-mazo elemente u međuljudskim odnosima.

TRANSPARENTNOST

Završiti ću sa vrlo bitnom karakteristikom franšiznih sustava – vrlo su transparentni. Naime, kvalitetni franšizni sustavi pogotovo oni iz SAD daju takozvani “full disclosure” dakle potencijalni franšizer može doći do svih informacija o franšizi za koju je zainteresiran. Time se eliminira “kupnja mačka u vreći” te je to jedan od ključnih razloga zašto je franšizna industrija stabilna te se smatra vrlo sigurnom investicijom.

Podcast intervju s Andrijom možete poslušati u epizodi #34 Surovih Strasti

Further reading