Prati nas
Slušaj na
Traži

E353 – Daniela Jović – Je li Elon Musk prevarant i kako će u roku godinu dana biti lansiran prvi hrvatski satelit // CroCube

Play

Daniela Jović je voditeljica projekta CroCube, ali i COO tvrtke Spacemanic u čijoj izvedbi se ovaj projekt događa. A radi se o lansiranju satelita!

Danielina priča je izuzetno zanimljiva, jer je od početaka u prevoditeljstvu, prodaji i marketingu došla do pozicije COO-a tvrtke koja proizvodi satelite za lansiranje u svemir. Projekt CroCube nastao je po uzoru na sličan projekt u Slovačkoj 2017. godine koji je imao za rezultate pridruživanje Slovačke Europskoj Svemirskoj Agenciji (ESA), te da danas postoji 40-tak tamošnjih tvrtki koje imaju veze sa svemirskom programom. Ova mlada industrija je izuzetno tehnološki složena i napredna i u svijetu je generator izuma, startupa, proizvodnih tvrtki i zaposlenja. Neki od današnjih svakodnevnih uređaja koje koristimo su prvi put napravljeni ili značajno unaprijeđeni za potrebe svemirskog programa: male kamere sa lećama koje je teško ogrebati, bežični alati za građevinu, memory foam, kućni pročišćivaći vode, digitalni termometri, brzo zamrznuta hrana i drugi. Sa projektom CroCube nadaju se da će sličnu revoluciju u industriji pokrenuti i u Hrvatskoj.

Razgovarali smo o tome kako je došlo do CroCube-a, kako marketingirati takav projekt, te koje su mogućnosti i prilike u svemirskoj industriji.

Surove Strasti nominirane su za Večernjakovu ružu! Hvala svim slušateljima i žiriju koji nas je nominirao – a da bi glasali za nas, pošaljite poruku sa sadržajem “RUZA2022 84” na broj telefona “60 085”.

Želite li da napredujemo u stvaranju ovakvog sadržaja? Onda podržite Surove Strasti na Patreonu (https://patreon.com/surovestrasti). To je platforma gdje možete odrediti da se Surovim Strastima svaki mjesec automatski pošalje neki iznos, na primjer 15-tak eura. Ovo nije veliki iznos – manje od jednog izlaska s par prijatelja, a nama puno znači da ostvarimo kvalitetniju produkciju.

More from this show

Epizoda 400