Prati nas
Slušaj na
Traži

Ilija Brajković: Što kokoši znaju o umjetnoj inteligenciji?

Ilija Brajković je godinama aktivan na internetskoj sceni, a posljednjih deset godina se aktivno posvetio digitalnom marketingu. U duši je geek, ali život ga odnio u nešto u čemu još više uživa. Danas je  partner u digitalnoj agenciji Kontra gdje vodi odnose s klijentima i fanovima. S Ilijom Brajkovićem i Petrom Bogdanom razgovarali smo u podcast epizodi #084.

Predviđanja

U zadnje vrijeme „svi“ daju neka svoja predviđanja i razmišljanja o umjetnoj inteligenciji. Pri tome jako hrabro izgovaraju rečenice poput „umjetna inteligencija nikad neće biti inteligentna kao ljudski mozak“ ili „umjetna inteligencija nikad neće biti kreativna kao ljudi“. Ja u svakom slučaju nisam stručnjak za umjetnu inteligenciju, ali inženjer u meni nije mi dao mira i uložio sam nešto vremena u istraživanje cijele priče i ako želite tldr; izjave poput „nikad neće“ su čista glupost.

Uz inženjersku znatiželju, mene ove stvari zanimaju i radi priče o (digitalnom) oglašavanju kojim se bavi digitalna agencija Kontra. Želim vidjeti koji dio našeg posla će se u budućnosti automatizirati i preuzet će ga računala, a što će od cijele priče ostati nama. 

Priča o kokoši i umjetnoj inteligenciji

Kako najbolje objasniti ovu priču sam dobio ideju gledajuću predavanje prof. Ivice Puljka na Bug Future Show (prof. Puljak mi je predavao Fiziku 1 na prvoj godini FESB-a). 

Zamislite ljestve, nazovimo ih Ljestve inteligencije. Na samom dnu tih ljestvi se nalazi mrav. Mrav kad gleda kokoš, on nema pojma o tome što kokoš zna i što kokoš može znati i napraviti. Njemu je kokoš „čudo“ i biće na puno većoj razini svijesti. 

Malo iznad se nalazi majmun. Kokoš kad gleda gore vidi majmuna, ali nema pojma o tome što majmun zna i što majmun može znati i napraviti. Njemu je majmun „čudo“ i biće na puno većoj razini svijesti.

Malo iznad se nalazi čovjek. Majmun kad gleda gore vidi čovjeka, ali nema pojma o tome što čovjek zna i što čovjek može znati i napraviti. Njemu je čovjek „čudo“ i biće na puno većoj razini svijesti. Da vam približim, majmun uopće ne može shvatiti kako mi možemo imati video pozive sa cijelim svijetom ili slati ljude na Mjesec. To je njemu čudo nad čudima i ni na koji način to ne može sebi objasniti.

Umjetna inteligencija se nalazi kao na slici gore. Na skroz drugoj skali, na puno većoj razlici između čovjeka nego što čovjek od majmuna. Ako stvarno napravimo umjetnu inteligenciju koja će biti svjesna sebe i sama biti u mogućnosti učiti i nadograđivati se, ta inteligencija će biti na toliko velikoj razlici od nas da to nećemo moći ni pojmiti. Bit će to vjerojatno i veća razlika nego razlika između čovjeka i bakterije. Pojma nećemo imati što umjetna inteligencija misli, kako razmišlja i kako uči.

Umjetna inteligencija neće…

Mi pojma nemamo što će ili što neće umjetna inteligencija. Možda neće biti kreativna kao ljudski mozak, možda će biti kreativnija 2 x 1013 puta. Tko god kaže da nešto neće, pokazuje da nema pojma što to zapravo znači. 

A što to znači za marketing i oglašavanje?

Kako sam rekao, mene ova tema zanima najviše radi posla s kojim se u Kontri bavimo. Već sada računala uče jako puno i o nama i uz pomoć (vjerojatno) jednostavnog machine learninga pomažu oglašivačima u svim koracima kampanje. Na primjer, krajem ljeta sam odlučio kupiti stan i krenuo sam tražiti po web stranicama agencija za nekretnine. Facebook je odmah prepoznao da posjećujem te stranice (a već od prije zna što se nalazi na tim stranicama) i počeo mi nuditi relevantne oglase.

Hoće li to značiti da ćemo u budućnosti Facebooku/Googleu samo reći što naš klijent želi prodati, a oni će sami odraditi targetiranje, pisanje oglasa, budžete…? Tko god kaže da sigurno neće – ili laže ili nema pojma. Ja ne znam, znam samo da će biti zabavno.

Podcast epizodu s Ilijom i Petrom možete poslušati OVDJE.

Further reading