Prati nas
Slušaj na
Traži

Andrija Čolak: Kako i kada franšizni sustavi postaju zanimljivi investitorima i potencijalnim kupcima?

Za Surove Strasti piše: Andrija Čolak, osnivač franšize Surf’n’Fries koja posluje u gotovo 20 zemalja. Andrija je osnovao grupaciju CFCG, kojom želi pomoći brendovima u franšiznom poslovanju i širenju na međunarodna tržišta. S Andrijom smo razgovarali u podcast epizodi 34.

Zašto franšizni lanci vrijede jako puno? Što investitori ili kupci gledaju kada kupuju franšizni brand? 

Nakon više od 10 godina iskustva u franšiziranju promatrao sam vlastiti brand kako iz malenog dućana od 27m2 izrasta u internacionalni franšizni lanac, ali proučavao sam i pratio mnoge druge male brandove koji su zahvaljujući franšiziranju postali veliki i eminentni lanci. Mnogi vlasnici tvrtki iz dana u dan rade kako bi jednog dana postigli čim bolji „exit“ odnosno prodali tvrtku. Bez obzira na proizvod ili uslugu koju nude najčešće ne obraćaju pozornost na sustav koji grade kako bi se skalirao koncept i time dobio na vrijednost.

Zašto je skaliranje toliko bitno?

Najviše iz razloga što svi VC ili PE fondovi traže koncepte koji su skalabilni kako bi svoju investiciju mogli maksimalno multiplicirati. Bilo koji koncept ukoliko nije skalabilan neće zaintrigirati investitore ili potencijalne kupce. Upravo tu je bitno razmišljati o franšiziranju obzirom da je franšiza ultimativni način za skaliranje koncepata iz bilo koje industrije. Upravo taj mindset građenja sustava, a ne samo proizvoda ili usluge je karika koja kronično nedostaje u Hrvatskoj ekonomiji. Kako bi plastično objasnio što želim reći postavite si pitanje da li je McDonald’s izgradio preko 36,000 restorana zbog toliko dobrog hamburgera ili zbog toliko dobrog sustava koji je izgradio i tada primijenio izvrstan program franšize?

Po mišljenju stručnjaka tri su osnovne vrijednosti ili karakteristike koje davatelj franšize mora imati:

Royalty Break-Even

Davatelj franšize postaje „zanimljiv“ ili vrijedan onoga trenutka kada mu prihod od Royalty fee-a počne pokrivati sve troškove poslovanja, odnosno kada postigne Royalty Fee Break-even point. Upravo to dostignuće je bitno jer dokazuje kako davatelj franšize ima sustav koji funkcionira te pokazuje financijsku održivost. Bez ovog dijela naravno da ili franšizni sustav koji je davatelj franšize postavio ili sustav poslovanja koncepta nije dovoljno dobar ili razvijen kako bi dokazao perspektivu za rast koji je zanimljiv investitorima ili kupcima. 

Vrijeme

Nemoguće je duplicirati ili ubrzati vrijeme koje je nekome bilo potrebno kako bi ispravio sve pogreške i prepoznao sve prilike potrebne kako bi franšiza bila uspješna. Doslovno su potrebne godine poslovanja sa minimalnim profitom ili čak bez profita kako bi se došlo do točke gdje se mogu otvarati nove profitabilne franšizne jedinice konzistentno. Mnogi start up-ovi koji su došli do enormnih financiranja i imaju vrlo velik support stručnjaka ne mogu to postići preko noći. Baš poput finog rada stručnjaka koji radi „masterpiece“ za to postići potrebno je vrijeme, te upravo iz tog razloga ima vrlo veliku vrijednost.

Produktivnost

Skalabilnost, kao što sam spomenuo, je integralni dio uspjeha i potencijalne investicije ili akvizicije. Skalabilnost je osnovni razlog zašto netko želi investirati ili kupiti neki koncept ili tvrtku. Svaka sljedeća franšiza koju davatelj franšize otvara je sve povoljnija za njega i procesi su sve ispoliraniji od prošle, samim time produktivnost tvrtke davatelja franšize postaje sve produktivnija, a investicija primatelja franšize sve sigurnija. Drugim riječima, ukoliko investitor uvidi kako je moguće eksponencijalno povećat rast franšiza dok se trošak samo nominalno mijenja biti će vrlo zainteresirani platiti vrlo visoki multiplikator za Vaš franšizni brand. 

Koji je zaključak?

Kao davatelj franšize budite prvenstveno fokusirani na interne procese dok ih ne dovedete do savršenstva. Vjerovatno će Vam trebati vremena, ali to je normalno. Ukoliko uspijete, sigurno ćete doći do sustava koji može rasti profitabilnošću eksponencijalno dok troškovi rastu nominalno. Tek tada ćete postati vrlo zanimljivi investitorima ili potencijalnim kupcima.

Za sva pitanja ili teme koje želite da obradim slobodno nam pišite na: info@cfcg.eu

Povezani sadržaj:

Podcast intervju s Andrijom možete poslušati  u epizodi #34 Surovih Strasti

70-20-10 – Performanse franšizera – Tri osnovne skupine franšizera – koji donose najviše?

Od čega (i kako) zarađuje davatelj franšize

Kako kroz franšizu pretvoriti jednu od najvećih glavobolja u jednu od najvećih prilika

Franšize i recesija // Koji koncepti bi trebali razmišljati o franšiziranju u recesiji te izaći kao pobjednici

Domino’s // dostava unutar 30 minuta ili besplatna pizza

Što će uništiti Vašu franšizu odmah u startu?

Franšizni Case Study // Subway

Tko kupuje franšizu i još bitnije zašto netko kupuje franšizu?

3 konkretna razloga zašto morate razmisliti o franšiziranju svog poslovnog koncepta

Želite li poslovati internacionalno ili možda globalno?

Četiri ključna koraka u uspjehu franšize

Further reading