Prati nas
Slušaj na
Traži

Andrea Baba: Kako ukrotiti influencera ili kako urazumiti brand

Za Surove Strasti piše: Andrea Baba, jedna od prvih menadžerica influencera u regiji (Pioniri Communications). S Andreom smo razgovarali u podcast epizodi 125.

Youtube, Instagram, bilbordi, reklame, citylightsi, PR tekstovi – skoro da ne postoji mjesto u marketinškom svijetu gdje influenceri nisu uspjeli prodrijeti. Privukli su veliku pažnju javnosti i brandova. Na Play media festivalu otvorili smo temu – da li „influencer“ postaje novo zanimanje i uvjerili se da idu ka tome. Iz tog razloga pišem nekoliko savjeta kako surađivati s utjecajnima na način da dobijemo željene rezultate.

1. BRAND MATCH

Početna točka svake suradnje. To je iskustvena procjena agencije i klijenta u tome koliko se zapravo „utjecajni“ poklapaju sa brandom ili kampanjom za taj brand. Ključna pitanja na koja tražimo odgovor su: Da li se influenceri dopunjuju sa brandom? Imaju li istu ciljnu grupu? Kolika je kemija između branda i influnecera?

Ukoliko budemo sigurni da imamo poklapanje sa brandom, toliko će i kampanja biti prenesena spontanije i nastaviti se prenositi prirodnije od strane samih pratitelja. Što i je krajnji cilj kampanje.

2. PARTNERSTVO

Kompanije influencere vide kao još jedan od načina da prošire vijest o svom brandu, da povećaju prodajne rezultate, a tu je i broj klikova. Ali to su samo instant rezultati koji ne zadovoljavaju nikoga na duže staze. Ukoliko želimo ozbiljno razmišljati o influencerima, potrebno ih je promatrati kao reprezentativne primjere ciljne grupe na koju mogu ostvariti utjecaj. U njima imamo kreatore sadržaja, ali i strateški dobre suradnike koji znaju mnogo toga. Strateški prisnija suradnja na duže staze i sam brand čini vidljivijim i relevantnijim.

3. POVJERENJE

Influenceri moraju biti vaši partneri od povjerenja. Jasno je da kompanija najbolje poznaje svoj brand i želi dobre rezultate. Ali influeceri poznaju bolje svoju publiku i ne žele izgubiti tu publiku zbog jedne kampanje. Naš savjet je: predstavite im kampanju i uživo kroz nekoliko sastanaka, emajlova i telefonskih poziva. Uradite sve kako bi je najbolje razumjeli. I jasno komunicirajte zašto ste baš njih vidjeli kao dio svoje kampanje. Za uzvrat, dobit ćete i neku ideju ekstra, svako sugestiju.

4. ISKRENOST

Postoje zablude da influenceri ne koriste proizvode koje promoviraju. Ili da ne promoviraju proizvode koje vole. A mi vam kažemo, pustite influencere da budu objektivni, jer ste ih zato i angažirali. Oni će znati na koji način će istaknuti činjenicu zašto im se neki proizvod sviđa ili da sakriju činjenicu ako im vaš proizvod i ne odgovara baš. Ako ne iznesu iskreno svoje mišljenje, kampanja će imati negativnu promociju, ali ako ste se već doveli u ovu situaciju, pročitajte ponovo stavku pod brojem 1. BRAND MATCH.

5. NE SA SVAKIM

Pored brand matcha, važan kriterij prije suradnje sa influencerima je: za koje su sve brendove radili. Ukoliko su radili sa konkurencijom, to je znak da nastavite sa vašom potragom. U suprotnom možete da ugrozite sliku o vašem brandu. Također, obratite pažnju na to koliko je influencer aktivan na društvenoj mreži koja je presudna za vašu kampanju. Od toga će zavisiti i adekvatnost i rezultati.

SAVJET ZA KRAJ

Influenceri znaju kako zadobiti pažnju i povjerenje svoje publike. Nemojte ih sputavati i pokušati na silu utjecati ili mijenjati njihov content. Potičite ih na kreativnost i slobodu kreiranja. Zaboravite barem na trenutak na brojke i rezultati će sigurno biti uspješniji.

Podcast intervju s Andreom možete poslušati u podcast epizodi #125 Surovih Strasti.

Further reading