Prati nas
Slušaj na
Traži

Kristina Ercegović: Networking NIJE jednokratno pojavljivanje

Donosimo vam kolumne, kraće tekstove nekih od najvećih stručnjaka među našim gostima. Druga kolumnistica Surovih Strasti je Kristina Ercegović, spajalica, poslovna savjetnica, spisateljica i vlasnica Business Cafea.

Networking spada u jedan od sedam najvećih izazova malih poduzetnika i upravo je networking navika koja razlikuje iznimno uspješne ljude od ostalih.

Networking NIJE jednokratno pojavljivanje posvuda na raznim eventima niti kratkoročno „uvaljivanje“ vizitki i prodaja. Govorimo o stvaranju dugoročnih odnosa i poslovnih prijateljstava i to na obostranu korist. Zato je jako bitna razlika u ispravnom stavu – stavu davanja, a ne uzimanja.

3 FAZE NETWORKINGA:

a) small talk
b) ispitivanje
c) davanje

Small talk je onaj dio koji introverti ne vole 🙂 Potreban je radi izgradnje odnosa, stvaranje tzv. rapora. No najčešća pogreška je ako ga nema, ljudi se osjete napadnutima ili traje predugo, pa nikako da pređete na stvar. Rješenje je u sredini.
Ispitivanje potreba je srž networkinga – pitajte osobu otvorena pitanja s čime se bavi, upoznajte nju i njen posao, aktivno slušajte (dakle ne ono jedva čekam da završiš pa da ja krenem svoje) i onda sa stavom davanja i pomoći dajte savjet, informaciju, kontakt ili iz područja zdravlja, privatnih odnosa i posla. Dakle uvijek imate to na raspolaganju i uvijek znate ili imate nešto što i u Vašim očima najuspješnijoj osobi na svijetu treba ili bi ju moglo zanimati..

TRIKOVI ZA UČINKOVIT NETWORKING

Puno je trikova za učinkovit networking, ovom prilikom izdvojit ću 3:

a) Dođite ranije na event, jer tada domaćin ima vremena upoznati Vas s ljudima koje želite upoznati, bio to glavni govornik ili netko drugi

b) Sustavno radite na svojoj karijeri i u sklopu toga na svom networkinfgu dakle ne dajte da se poznanstva slučajno dese nego sustavno i ciljano gradite mrežu svojih kontakata jer kako je meni jedna moja američka mentorica rekla MY NETWORK = MY NETWORTH na taj način naglašavajući da su upravo njeni kontakti njeno najveće bogatstvo.

c) nemojte biti posvuduša i nemojte kad dođete na event htjeti upoznati svih 100- 5000 sudionika – manje je više, birajte ciljano gdje idete i koga želite i zašto upoznati jer manje je više i istina je što su nam govorili dok smo bili mali – s kim si, takav si.

Kristininu epizodu podcasta na temu networkinga i poduzetništva možete poslušati ovdje.

Further reading