Prati nas
Slušaj na
Traži

Marko Pačar: 9 blogova za učenje digitalnog marketinga i poslovanja (Content, UX, CRO, SEO)

Marko Pačar je suosnivač Granular Grupe, kojoj je fokus donijeti svjetske konzultantske metode i način razmišljanja u područje online marketinga i srodnih aktivnosti. S Markom smo razgovarali u podcast epizodi #109.

U svom prošlom članku sam preporučio 8 knjiga za učenje (digitalnog) marketinga. Reakcije su bile dosta pozitivne, a članak je bio dosta čitan, a s obzirom na to da sam u članku hintao da bi to mogao napraviti, palo mi je na pamet da bi bilo zgodno osvrnuti se na online izvore koje koristim za potrebe educiranja i na kojima pronalazim inspiraciju. Navedeni izvori su prije svega fokusirani na moje profesionalne afinitete – content marketing, User Experience, dizajn informacijskih arhitektura te SEO.

Premda spadam u manjinu koja svoju profesionalnu edukaciju temelji na knjigama, lagao bih kada bi rekao da ih ne komplementiram raznim blogovima. Ovo je lista devet najvažnijih blogova u mom feedu, odnosno devet blogova kojima se svako-malo vraćam. Ova lista nije potpuna – pored tih devet, postoji više desetaka blogova koje konzumiram pasivno, ali ovih devet pratim aktivno, dok druge koliko mi vrijeme dopušta.

Obavezna napomena – ovo nije nikakva lista najboljih blogova jer kategorija najboljeg ovisi isključivo o specifičnim afinitetima i ambicijama čitatelja. Ovo je samo lista blogova iz kojih, osobno, izvlačim najviše koristi. Ako imate kakvu sugestiju, rado ću je prihvatiti, a ako vas zanimaju dodatne preporuke, rado ću ih s vama podijeliti. 

1. Occam’s Razor by Avinash Kaushik

Za mene osobno, bez sumnje, vjerojatno najkvalitetniji i najznačajniji blog u čitavoj industriji. Beskonačno koristan za bilo koga tko je imalo zainteresiran za razvoj poslovanja, a ne samo za digitalni marketing, Avinashov blog je odgojio generacije digitalaca, uključujući i mene. 

Univerzalnost ovog bloga, čak i kada je riječ o člancima koji su godinama stari, rezultat je Avinashovog fokusa na razvoj metodologije i kvalitetnog dizajna komunikacije, a ne na specifične operativne segmente koji postanu zastarjeli čim se tehnologija promijeni. Upravo stoga, ovaj blog je najkorisniji za razvoj metodologije (moja vlastita metodologija i pristup klijentima je uvelike inspirirana Avinashovim idejama) i strateškog pristupa izazovima u digitalnom poslovanju.

Da moram birati samo jedan poslovni blog koji bi čitao do kraja života, ovo bi bio taj blog. 

Pratim ga zbog: Ideja za razvoj metodologija analize problema digitalnog poslovanja i strategija za njihovo rješavanje

Članci koje bih izdvojio:

2. Nielsen Norman Group

Kako se u svom svakodnevnom poslu uglavnom bavim pitanjima content strategije, informacijske arhitekture i User Experiencea, Nielsen Norman Group, blog agencije koju su osnovali kultni Jakob Nielsen i Don Norman jedan je od najkvalitetnijih izvora kvalitetnih studija i promišljanja o planiranju i dizajniranju korisničkog iskustva digitalnih sustava. 

Pratim ga zbog: Fascinantnog uvida u razvoj User Interfacea i User Experiencea u protekla tri desetljeća – zanimljivo je pogledati koliko su se neke stvari promijenile, a koliko su neki principi postali univerzalni

Članci koje bih izdvojio:

3. Smashing Magazine

Smashing Mag je jedan od najvećih, ako ne i najveći, izvora sadržaja za web development i web dizajn. Kao što je to slučaj sa svakim portalom koji je toliko velik i mainstream, jasno je da će kvaliteta sadržaja na njemu varirati od članka do članka, no, za osobne potrebe i afinitete, ovo se pokazao kao idealan izbor. Na njemu se može pronaći iznimno detaljnih usability i UX analiza (Designing The Perfect Slider je primjer jedna kojoj se često vraćam), ali i analiza koje pokušavaju standardizirati najbolji pristup planiranju i izvedbi digitalnog dizajna (poput Bringing A Better Design Process To Your Organization).

Pratim ga zbog: Povremenih odličnih analiza vrhunskog web dizajna i lako probavljivih članaka u User Interfaceu

Članci koje bih izdvojio:

4. Conversion XL

Kako je CXL Institut postajao sve popularniji, smatram da se pojavila pojačana potreba za produkcijom lako probavljivog sadržaja kako bi se njime adresiralo sve veće marketinške apetite Conversion XL-a. Osobno, smatram da je CXL blog doživio zamjetan pad kvalitete u posljednje vrijeme, barem u odnosu na ono što sam osobno očekivao da mogu njime ostvariti i u odnosu na ono što je na trenutke pokazivao. Drago mi je zbog njih i drago mi je da biznis raste, ali pomalo žalim za kvalitetom sadržaja koja je bila prisutna kada je CXL bio hardcore nišni sajt, ali bez obzira na to, on i dalje ostaje jedan od najkvalitetnijih blogova posvećenih konceptu konverzije i svemu što to nosi sa sobom. 

Možda je gornji paragraf zvučao prekritično, ali vrijedi istaknuti da CXL ima solidne kriterije kvalitete zbog čega se ne mogu sjetiti da sam ikada pročitao nešto čemu kvalitetom zaista nije tu mjesto, a to je nešto što ne mogu reći za većinu marketinških blogova. 

Pratim ga zbog: Eksperimenata i zanimljivih promišljanja iz domene optimizacije konverzija

Članci koje bih izdvojio:

5. Baymard

Bez ikakve sumnje, moj najdraži izvor inspiracije, znanja i ideja iz domene User Experiencea u web prodaji – točnije, razvoja, strukturiranja i dizajniranja web shopova. Pristup Baymardovim izvještajima vrijedi svakog centa i proveo sam više stotina sati, na njihove analize. Blog je direktno povezan s njihovim analizama i nudi hrpu informacija o tome kako pristupiti izradi web shopa – od razmatranja UX implikacija različitih interakcija pa do planiranja i razvoja čitavih sekcija modernih web shopova. 

Pratim ga zbog: Odličnih UX analiza web shopova

Članci koje bih izdvojio:

Where to Send Users after They ‘Sign In’ or ‘Reset Password’ (34% of Sites Get It Wrong) 

Drop-Down Usability: When You Should (and Shouldn’t) Use Them

Structuring Product Page Descriptions by ‘Highlights’ Increases User Engagement (Yet 78% of Sites Don’t)

The Average Checkout Flow Has 14.88 Form Fields – Twice as Many as Necessary

6. Invesp

Sve ono što sam zamjerio Conversion XL-u, prije svega “razvodnjavanje” sadržaja, kompenziram Invespom – za mene osobno, vjerojatno najkvalitetnijim blogom koji pokriva teme iz oblasti optimizacije konverzija. Invesp je amalgam svega onog najboljeg iz CXL-a, Smashing maga i Baymarda. Šteta što ne objavljuju češće.

Pratim ga zbog: Eksperimenata i testova iz domene optimizacije konverzija

Članci koje bih izdvojio:

6 Uncomfortable Thoughts On AB Testing

The Average Website Conversion Rate by Industry

Calculating Sample Size For An AB Test

7 Things I Hate About AB Testing

7. Search Engine Journal i Search Engine Land

SEO je područje u kojem sam gotovo u potpunosti prestao pratiti blogove. Ironično, s obzirom na to da me ljudi najviše prepoznaju po SEO-u (besramna samopromocija SEO grupe koju administriram) – i da sam jedno vrijeme aktivno pratio preko 30 SEO blogova. Djelomično, to je rezultat profesionalnog zaokreta prema contentu i UX-u, ali i činjenice da je korist praćenja tih blogova bila jako niska, s obzirom na uloženo vrijeme – djelomično zbog nedostatka mehanizama za testiranje eksperimenata, ali i predatorsku dimenziju same industrije u kojoj se svako drugi graf izvlači van konteksta kako bi se prikupljali virtualni bodovi. Niti jedan drugi segment digitalnog marketinga nije toliko pogođen problemom korelacije i kauzalnosti kao SEO i to je najveći problem koji pogađa tisuće SEO blogova i raznih savjeta koji se u njima nalaze.

No, SEO je i dalje područje u kojem se krećem i što razmatram u svojim strategijama, ali osim pokojeg nišnog i specijaliziranog bloga (poput OHGM), pratim isključivo Search Engine Journal i Search Engine Land, više kao što bih pratio neku dnevnu tiskovinu – s ciljem da držim korak s potencijalnim promjenama i novostima iz industrije. Nađe se tu i pokoja kvalitetna analiza, ali za nju pronaći uglavnom treba proći kroz more plaćenih članaka tako da se uglavnom držim novosti iz industrije.

Pratim ih zbog: Novosti iz svijeta search marketinga

Članci koje bih izdvojio: /

8. Smart Insights

Za mene osobno, bez puno razmišljanja, vjerojatno najbolji odabir za svaku osobu koja želi ući u svijet digitalnog marketinga i kada bih morao izdvojiti samo jedan izvor koji bi preporučio početnicima, Smart Insights bi bio taj izbor. Nemam tu više ništa za dodati. Smartinsights pokriva jako širok spektar tema pa je teško apostrofirati nešto posebno vrijedno spomena, ali rado bacim oko na njega i pročitam pokoji članak. Na mene su imali veliki utjecaj, a neke modele, poput RACE modela, smo preuzeli, nadogradili i koristimo ih gotovo svakodnevno.

Pratim ga zbog: Da budem u toku s promjenama u različitim područjima digitalnog marketinga

Članci koje bih izdvojio:

Introducing RACE: a practical framework to improve your digital marketing

The Segmentation, Targeting and Positioning model

How to organize a campaign plan using the RACE framework

How to use the BCG Matrix

9. PR daily

Kako u svakodnevnom radu često dolazim u kontakt s PR-ovcima, pogotovo u segmentu digitalnog PR-a, bitno mi je da ispratim trendove. Slično kao što je slučaj sa SEO-om, ovdje mi je potrebno nešto što mogu brzinski “prelistati”, a PR daily se pokazao kao najbolja opcija.

Pratim ga zbog: Novosti iz svijeta PR-a

Članci koje bih izdvojio: /

Povezani sadržaj:

Podcast intervju s Markom možete poslušati OVDJE.

8 knjiga za učenje (digitalnog) marketinga

Further reading